Cariere

,,Pentru a deveni un om capabil și de succes în orice profesie, trei lucruri sunt necesare: natura, studiul și practica”

Henry Ward Beecher


Încă din primii ani de viață a unei persoane îi este prezentată ,,marea dilemă” – ,,Ce ai vrea să devii când o să fii mare?” Răspunsuri precum ,,doctor”, ,,inginer” sau ,,învățătoare” sunt adesea însușite de copii cu o determinare plină de entuziasm. Sub aspectul acestor răspunsuri simple se regăsesc o serie de principii complexe induse de background-ul social. Unul din ţelurile fiecărui individ este voinţa de dezvoltare a capacităților native, adesea materializat prin dorința formării unei cariere.  

Valorile societății impun prin educarea indivizilor ,,self-determination’’ (autodeterminarea). Prin această atribuire, omul a devenit mai responsabil, orientat spre evoluția propriei condiții, acționând în consecință. Această concentrare a individului spre determinarea unei poziții în societate este pusă adesea, în practică prin intermediul unei cariere.     

Potrivit societății, cariera reprezintă simbolul evoluției profesionale a unei persoane și o însumare a eforturilor educative depuse pe parcursul vieții. Educația are un rol definitoriu pentru tinerii care doresc să urmeze o traiectorie profesională plină de succes. Studiul intens perfecționează abilitățile individului de auto-motivare și depășirea unui stadiu simplu de conviețuire înspre atingerea țelurilor propuse. Totodată, prin educație, o persoană poate să-și faciliteze modalitățile prin care poate să-și atingă obiectivele și să caute acele tehnici practice prin care să beneficieze de pe urma efortului depus.   

Însă, care este diferența între job, carieră și vocație? Spre exemplu, în România, specialiștii în sociologie și psihologie afirmă că adesea indivizii devin confuzi când sunt chestionați cu privire la aspectul profesional al vieții lor.

Unii consideră că a avea un loc de muncă în domeniul de studiu este echivalentul unei cariere, în timp ce alții nu găsesc diferență între vocație și carieră. Aceste confuzii, de cele mai multe ori, perturbă ascensiunea unui tânăr înspre o carieră motivațională. Nu este suficientă doar cunoașterea abilităților proprii și stabilirea scopurilor profesionale ci și identificarea acelor mijloace profesioniste și eficiente prin care o persoană poate beneficia de o carieră. Locul de muncă reprezintă mediul prielnic pentru punerea în practică a cunoștințelor dobândite și pentru dezvoltarea vocațională a unui individ - elemente esențiale în ascensiunea profesională spre o carieră mult dorită.   

De asemenea, pentru a evita confuziile legate de conceptul ,,carieră”, s-au construit o serie de cursuri profesional-educative care ajută individul să-și dezvolte abilitățile vocaționale necesare unei cariere. Noi, compania Kunden Broker am creat o serie de cursuri prin care să facilităm educarea înspre o carieră profesională în domeniul asigurărilor acelor persoane care doresc o evoluție profesională frumoasă, însă mediul de lucru nu oferă posibilitatea formării acesteia. Training-urile centrului de instruire Kunden Conference Education & Management oferă o pregătire profesională pentru a dezvolta abilitățile acestora în formarea unor obiective pragmatice și a unui raționament profesionist prin intermediul căruia se poate construi o carieră stabilă. Educarea și specializarea unui consultant în a-și identifica potențialul vocațional în mediul business, reprezintă un act de încurajare pe care compania Kunden Broker îl promovează constant în cadrul seminariilor de pregătire profesională organizate inhouse.     

Astfel, predispoziția societății în accentuarea ideii unei cariere de succes a cauzat o autodeterminare productivă pentru indivizii activi din punct de vedere profesional. Obținerea unei educații profesioniste prin care se pot identifica abilitățile vocaționale ale unei persoane reprezintă mix-ul profesional necesar pentru formarea unei cariere, în orice domeniu.